Biology objective questions for competitive exams pdf in English - Odisha Job News I Odisha Govt Job Apply -->
Get Free job alerts in your Email Click Here

Biology objective questions for competitive exams pdf in English

 

Biology objective questions for competitive exams pdf in English II Biology MCQ with answers pdf for NEET II RRB NTPC biology questions PDF II Biology one liner pdf in English II Biology MCQ SSC II Biology important questions for railway exam PDF II Biology objective questions for NEET II Biology MCQ for competitive exams pdf in English

Biology MCQ for competitive exams pdf in English


Dear Readers Examgkguide.com prepared Biology question 30 MCQ with answers to which questions are possible to ask in competitive exams. Those students are preparing for SSC CGL, CHSL, NEET, and UPSC for these questions are very important.

1. Which among the following suspension in water is often called milk of magnesia because of its milk-like appearance?

[A] Magnesium Carbonate

[B] Magnesium Hydroxide

[C] Magnesium Lactate

[D] Magnesium Oxide

Correct Answer: B [Magnesium Hydroxide]

Notes:

Magnesium Hydroxide in water is often called milk of magnesia because of its milk-like appearance. Magnesium hydroxide is an inorganic compound and occurs in nature as the mineral brucite

2. What fraction of Human Blood is Plasma?

[A] 35%

[B] 45%

[C] 50%

[D] 55%

Correct Answer: D [55%]

Notes:

Blood plasma is the liquid component of whole blood, and makes up approximately 55% of the total blood volume. It is composed primarily of water with small amounts of minerals, salts, ions, nutrients, and proteins in solution. In whole blood, red blood cells, leukocytes and platelets are suspended within the plasma.

3. Consumption of a high amount of which of the following may cause cirrhosis?

[A] Alcohol

[B] Tobacco

[C] Caffeine

[D] Soft drinks

Correct Answer: A [Alcohol]

Notes:

Alcoholic cirrhosis develops for between 10% and 20% of individuals who drink heavily for a decade or more

4. Fructose is a form of carbohydrate synthesized in plants. It becomes table sugar by combining which of the following?

[A] Glucose

[B] Galactose

[C] Maltose

[D] None of the above

Correct Answer: A [Glucose]

Notes:

Fructose is a form of carbohydrate synthesized in plants. It becomes table sugar by combining with glucose. It is a simple ketonic monosaccharide found in many plants.

5. “Karnal bunt” is a disease found in which of the following cereals?

[A] Rice

[B] Wheat

[C] Maize

[D] Pulses

Correct Answer: B [Wheat]

Notes:

Karnal bunt is a fungal disease of wheat, durum wheat, and triticale. T. Indica is the fungal pathogen causing Karnal bunt of wheat seeds. Its distribution is mainly limited to northwest India and adjoining countries.

6. The edible part of ‘cabbage’ is which of the following?

[A] Inflorescence

[B] Bud

[C] fruit

[D] None of the above

Correct Answer: B [Bud]

Notes:

The edible part of ‘cabbage’ is the vegetative bud. Vegetative buds are the buds from which vegetative parts like stems and leaves arise, rather than flowers.

7. In peaches, cherries, plums, and apricots the edible parts are?

[A] endocarp

[B] mesocarp

[C] exocarp

[D] None of the above

Correct Answer: A [endocarp]

Notes:

Endocarp is a botanical term for the inside layer of the pericarp (or fruit), which directly surrounds the seeds. It may be membranous as in citrus where it is the only part consumed, or thick and hard as in the stone fruits of the family Rosaceae such as peaches, cherries, plums, and apricots. In nuts, it is the stony layer that surrounds the kernel of pecans, walnuts, etc., and that is removed prior to consumption. In citrus fruits, the endocarp is separated into sections, which are called segments. These segments are filled with juice vesicles, which contain the juice of the fruit. {Source: Wiki}

8. Theory of natural selection was proposed by?

[A] Mendel

[B] Darwin

[C] Lamarck

[D] Karl Landsteiner

Correct Answer: B [Darwin]

Notes:

The theory of natural selection was proposed by Darwin. The theory is an explanation for adaptation and speciation. He defined natural selection as the “principle by which each slight variation [of a trait], if useful, is preserved”.

9. The elements which are found in Haemoglobin, Chlorophyll, Chalcopyrite & Vitamin B12 are respectively as follows__________?

[A] Iron, Copper, Magnesium, Cobalt

[B] Iron, Magnesium, Copper, Cobalt

[C] Iron, Cobalt, Copper, Magnesium

[D] Magnesium, Iron, Cobalt, Copper

Correct Answer: B [Iron, Magnesium, Copper, Cobalt]

Notes:

The elements which are found in Haemoglobin, Chlorophyll, Chalcopyrite & Vitamin B12 are respectively as follows: Iron, Magnesium, Copper, Cobalt.

10. Diabetes insipidus (DI) caused by a deficiency of arginine vasopressin (AVP), also known as antidiuretic hormone (ADH). This hormone is secreted by which endocrine gland?

[A] Thyroid Gland

[B] Pituitary Gland (Hypophysis)

[C] Pancreas

[D] Liver

Correct Answer: B [Pituitary Gland (Hypophysis)]

Notes:

Diabetes insipidus (DI) is caused by a deficiency of arginine vasopressin (AVP), also known as antidiuretic hormone (ADH). Antidiuretic hormone is secreted by Pituitary Gland which is also called Hypophysis.

11. Hemoglobin in humans has the highest affinity for which of the following gases?

[A] Methane

[B] Carbon Monoxide

[C] Nitrous oxide

[D] Carbon dioxide

Correct Answer: B [Carbon Monoxide]

Notes:

Hemoglobin in humans has a very high affinity for carbon monoxide, forming carboxyhemoglobin which is a very bright red in color. Carbon monoxide is thus problematic for humans because it has affinity higher than that of oxygen.

12.In which of the following plants, you can find Leghemoglobin?

[A] Wheat

[B] Soyabean

[C] Potato

[D] Brinjal

Correct Answer: B [Soyabean]

Notes:

Legume nodules possess special protein called LEGHEMOGLOBIN. The synthesis of leghemoglobin is the result of symbiosis because neither bacteria alone nor legume plant alone possesses the protein.

13. In which among the following organ, “Bowman’s Capsule” is found?

[A] Liver

[B] Kidney

[C] Heart

[D] Small intestine

Correct Answer: B [Kidney]

Notes:

Each kidney is made of tube-like structures called nephrons (renal tubules). A nephron is the structural and functional unit of the kidney. The cup-shaped upper end called Bowman’s capsule has a network of capillaries within it called glomerulus. Glomerulus is a knot of capillaries formed from the artery which brings blood containing wastes and excess of water to the kidney. Bowman’s capsule leads into a tubular structure.

14. Clove is which part of the plant?

[A] Flower bud

[B] Calyx

[C] Inflorescence

[D] fruit

Correct Answer: A [Flower bud]

Notes:

Cloves are native to the Maluku Islands (or Moluccas) in Indonesia. They are the aromatic flower buds of a tree in the family Myrtaceae, Syzygium aromaticum. They are generally used as a spice.

15.Who is the father of Botany?

[A] Adam Smith

[B] Greco-Roman

[C] Theophrastus

[D] Carl Linnaeur

Correct Answer: C [Theophrastus]

Notes:

Botany is the study of plants. Theophrastus (370-287 B.C.) is known as the father of Botany

16. Which organ in herbivorous animals helps in digestion of starch through bacteria?

[A] Intestine

[B] Stomach

[C] Caecum

[D] Liver

Correct Answer: C [Caecum]

Notes:

The cecum or caecum is a pouch within the peritoneum that is considered to be the beginning of the large intestine. It is that organ in herbivorous animals, which helps in digestion of starch through bacteria.

17. MON 863 is a genetically engineered variety of which among the following?

[A] Soya Bean

[B] Maize

[C] Rice

[D] Tomato

Correct Answer: B [Maize]

Notes:

MON 863 is a genetically engineered variety of maize produced by Monsanto. It was generated by transformation of Zea mays cell culture line AT824 with a MIuI restriction fragment from plasmid PV-ZMIR13 using particle acceleration technology.

18. Which among the following is the most abundant organic compound in nature?

[A] Glucose

[B] Fructose

[C] Sucrose

[D] Cellulose

Correct Answer: D [Cellulose]

Notes:

Cellulose is the most abundant organic compound in nature. It is the main constituent of plant fiber. Plants contain on average 33% cellulose, and cotton is the purest form at 90%.

19. Which antigen is present in O blood group?

[A] Either A or B

[B] Both A and B

[C] Neither A nor B

[D] O

Correct Answer: C [Neither A nor B]

Notes:

There are no antigens present in Blood group O. It has both anti-A and anti-B antibodies in the plasma and also some special “anti-A,B” antibodies. Blood group AB has both A and B antigens, but no antibodies.

20. Skin works as a respiratory organ in which of the following Animals ?

[A] Cockroach

[B] Frog

[C] Whale

[D] Dog Fish

Correct Answer: B [Frog]

Notes:

Skin works as a respiratory organ in frog. The frog has three respiratory surfaces on its body which it uses to exchange gas with its surroundings: the skin, in the lungs and on the lining of the mouth.

21. Prophase, metaphase, anaphase & telophase are the stages of which of the following process?

[A] Mitosis / Meiosis

[B] Asexual reproduction

[C] sexual reproduction

[D] Cell metabolism

Correct Answer: A [Mitosis / Meiosis]

Notes:

Mitosis is a fundamental process for life. During mitosis, a cell splits to form two identical daughter cells by duplicating all of its contents, including its chromosomes. Prophase, metaphase, anaphase & telophase are the stages of Mitosis.

22. Which among the following is not a monosaccharide?

[A] Glucose

[B] Sucrose

[C] Fructose

[D] Lactose

Correct Answer: B [Sucrose]

Notes:

Monosaccharides are simple carbohydrates molecules that cannot be broken down into smaller molecules of other carbohydrates. Glucose and fructose are examples of Monosaccharides.

23. In which parts of the body glycogen is stored mainly ?

[A] cartilages & bones

[B] liver and muscles

[C] Spleen

[D] Lungs

Correct Answer: B [liver and muscles]

Notes:

Glycogen is stored mainly in liver and muscles. It is a multibranched polysaccharide of glucose. It serves as a form of energy storage in animals, fungi, and bacteria.

24. Efforts of which of the following scientists led the government of India to set up Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics?

[A] Dr Lalji Singh

[B] Samir K Brahmachari

[C] Prof M Vijayan

[D] Kanury Venkata Subba Rao

Correct Answer: A [Dr Lalji Singh]

Notes:

Director of the Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) since 1998, Singh is best known for developing a unique way of DNA fingerprinting that has been accepted by Indian courts as valid in forensic evidence, paternity determination and seed stock verification. This technique was used during the probe into the Rajiv Gandhi murder case. This new technique prompted the government to set up the Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics for further exploration in the field.

25. Which among the following is / are correct regarding a mature sperm and ovum?

[A] They both are of approximately same size

[B] They both have equal number of Chromosomes

[C] They both contain flagella

[D] None of the above

Correct Answer: B [They both have equal number of Chromosomes]

Notes:

The number of chromosomes is reduced from 46 (23 pairs) to 23 during the process of meiosis. In a human egg or sperm, there are 23 chromosomes, one of which is an X or Y. A human egg is haploid (has 23 chromosomes) and a sperm is haploid (has 23 chromosomes).

26. A genetic code specifies how many kinds of amino acids?

[A] 12

[B] 15

[C] 20

[D] 25

Correct Answer: C [20]

Notes:

There are as many as 100 thousand kinds of proteins that constitute the body, and these comprise only 20 kinds of amino acids in various combinations.

27. What fraction of Human Blood is Plasma?

[A] 35%

[B] 45%

[C] 50%

[D] 55%

Correct Answer: D [55%]

Notes:

Blood plasma is the liquid component of whole blood, and makes up approximately 55% of the total blood volume. It is composed primarily of water with small amounts of minerals, salts, ions, nutrients, and proteins in solution. In whole blood, red blood cells, leukocytes, and platelets are suspended within the plasma.

28. The cultivation of which of the plants on wastelands has a potential to generate biofuel in large quantities?

[A] Jatropha curcas

[B] Copaifera langsdorffii

[C] Camelina sativa

[D] None of the above

Correct Answer: A [Jatropha curcas]

Notes:

The cultivation of Jatropha curcas on wastelands has a potential to generate biofuel in large quantities. It is a species of flowering plant in the spurge family called Euphorbiaceae, that is native to the American tropics, most likely in Mexico and Central America.

29. Which among the following is wood cellulose?

[A] Rayon

[B] Balata

[C] Cork

[D] None of the above

Correct Answer: A [Rayon]

Notes:

Rayon is wood cellulose. It is made from natural sources such as wood and agricultural products that are regenerated as cellulose fiber.

30. Find out the correct pairs among the below three:

Thiamine – Beri Beri

Vitamin D – Rickets

Vitamin K –Sterility

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] 1 & 2 only

[D] 1, 2, 3

Correct Answer: C [1 & 2 only]

Notes:

1 & 2 only ARE CORRECT sterility is related to Vitamin E , Vitamin K is related to Blood Coagulation

 Read more Click Here

Download PDF: Click Here

Post a Comment