Indian polity MCQ I Indian polity MCQ pdf - Odisha Job News I Odisha Govt Job Apply -->
Get Free job alerts in your Email Click Here

Indian polity MCQ I Indian polity MCQ pdf


Examgkguide.com has collected Indian polity short notes in English and Indian polity MCQ. Which are the most important for competitive exams and which possible to ask in the exam? This latest GK for the competitive exam is very useful for coming to CGL, Railway NTPC, CHSL, and other state's PSC exams.  Examgkguide.com will provide you every day current affairs and Static GK for all competitive exams. So stay continuous with Examgkguide.com. Let's discuss the latest Indian Politics MCQ which are most possible to ask in the NTPC exam, UPSC EXAM, CGL EXAM 2021, CHSL EXAM 2021, and most important for all other competitive exams.



Indian polity MCQ I  Indian polity MCQ pdf I Indian polity chapter-wise MCQ pdf    I Indian polity MCQ with answers pdf I MCQ on Indian polity.

1. The Parliament of India is consisted of _______:

[A] Lok Sabha & Rajya Sabha

[B] Lok Sabha & Rajya Sabha & President

[C] Lok Sabha, Rajya Sabha, President & Prime Minister

[D] Lok Sabha, Rajya Sabha & Council of Ministers

Correct Answer: B [Lok Sabha & Rajya Sabha & President]

Notes:

India has a bicameral parliament made of President, Rajya Sabha (Upper House / Council of States) and Lok Sabha (Lower House / House of People). While Rajya Sabha represents states and union territories, Lok Sabha represents people of India.

2. What is the minimum age for a candidate to be elected as President of India?

[A] 20 years

[B] 25 years

[C] 30 years

[D] 35 years

Correct Answer: D [35 years]

Notes:

Minimum age for a candidate to be elected as President of India- 35 years

Minimum age for a candidate to be elected as Vice President of India- 35 years

Minimum age for a candidate to be elected as MLA- 25 years

Minimum age for a candidate to be elected as member of Lok Sabha-25 years

Minimum age for a candidate to be elected as member of Rajya Sabha-30 years

Minimum age for a candidate to be elected as MLC- 30 years

3.Who among the following is appointed as the Returning Officer in President Elections?

[A] Election Commissioner

[B] Lok Sabha Secretary General

[C] Lok Sabha speaker

[D] A person nominated by Election Commission

Correct Answer: B [Lok Sabha Secretary General]

Notes:

By convention, the Secretary General, Lok Sabha and the Secretary General, Rajya Sabha are appointed as the Returning Officers by rotation. For the 2007 Presidential Election, the Secretary General, Lok Sabha was appointed as Returning Officer. Therefore, for the 2012 Presidential Election, the Secretary General, Rajya Sabha has been appointed as the Returning Officer. Two other senior officers of Rajya Sabha Secretariat and the Secretaries and one more senior officer of Legislative Assemblies of all States including NCT of Delhi and Union Territory of Puducherry have also been appointed as the Assistant Returning Officers.

4. The chairman of the Committee on Public Accounts is nominated by which among the following?

[A] President

[B] Lok Sabha Speaker

[C] Lok Sabha Secretary

[D] Cabinet Committee on Parliamentary Affairs

Correct Answer: B [Lok Sabha Speaker]

Notes:

Public Accounts Committee (PAC) is one of the standing parliamentary committees, which was first established in 1921 under the Government of India Act 1919 provisions. This committee examines the manners and results of spending the public funds.

Public Accounts Committee has 22 members of which 15 are from Lok Sabha while 7 from Rajya Sabha. The members are “elected” by members of Parliament amongst themselves via a system of proportional representation by means of single transferable vote; so that all parties get due representation in it. Members are elected for a period of one year. A minister cannot be a member of PAC.

Chairman of PAC is appointed by Speaker from its members. The chairman used to be of ruling party till mid-1960s, however, now the chairman of PAC is from opposition by convention.

 

5. Which among the following is the official language of Union Territory of Lakshadweep ?

[A] Tamil

[B] Malayalam

[C] Great Andamanese

[D] Sinhala

Correct Answer: B [Malayalam]

Notes:

Official Languages of Lakshdweep are Malayalam and English, while there are two spoken languages also viz. Jeseri and Dhivehi.

6. The ideals of liberty, equality and fraternity in the Preamble are borrowed from the Constitution of which country?

[A] French Constitution

[B] Australian Constitution

[C] British Constitution

[D] USSR Constitution

Correct Answer: A [French Constitution]

Notes:

The principles of Republic and the ideals of liberty, equality and fraternity in the Preamble of the Constitution of India are borrowed from the French Constitution. These ideals were born during the French Revolution of 1789.

7. Which among the following is true regarding amendments of the constitution with provisions which affect the federal character of the constitution?

[A] They can be amended by a simple majority

[B] They can be amended by a 2/3 majority of both the houses of parliament

[C] They can be amended by not only a 2/3 majority of the parliament but also ratification by at least 1/2 of the states

[D] All are correct

 

Correct Answer: C [They can be amended by not only a 2/3 majority of the parliament but also ratification by at least 1/2 of the states]

Notes:

The amendments which affect the federal character of the constitution need to be passed by special majority of the parliament and also need ratification by half of the State Legislatures.

8.  For how many years, a person of Indian origin must have been an ordinary resident of India before making application towards getting citizenship by registration?

[A] 3 years

[B] 5 years

[C] 7 years

[D] 10 years

Correct Answer: C [7 years]

Notes:

If the person is of Indian origin, then he / she has to be ordinary resident of India for seven years before making application towards getting citizenship by registration.

9. Which among the following acts provided for a High Commissioner who resided in London, representing India in Great Britain?

[A] Government of India Act 1858

[B] Government of India Act 1909

[C] Government of India Act 1919

[D] Government of India Act 1935

Correct Answer: C [Government of India Act 1919]

Notes:

The Government of India Act, 1919 provided for a high commissioner, who resided in London and represented India in Great Britain.

10. Economic and social planning comes under which of the following?

[A] Union List

[B] State List

[C] Concurrent List

[D] None of the above

 

Correct Answer: C [Concurrent List]

Notes:

Economic & Social planning is listed on 20 in the Concurrent list in 7th schedule of India.

11. The first no-confidence motion was moved in the Lok Sabha in which of the following years?

[A] 1960

[B] 1963

[C] 1965

[D] 1969

Correct Answer: B [1963]

Notes:

The first no-confidence motion was moved in Lok Sabha by Acharya Kripalani in August 1963, immediately after the disastrous India–China War.

12. Economic and social planning comes under which of the following?

[A] Union List

[B] State List

[C] Concurrent List

[D] None of the above

Correct Answer: C [Concurrent List]

Notes:

Economic & Social planning is listed on 20 in the Concurrent list in 7th schedule of India.

13. In which year, Daman & Diu were separated from Goa?

[A] 1968

[B] 1973

[C] 1985

[D] 1987

Correct Answer: C [1985]

Notes:

Previously, Goa, Daman and Diu were administered as a single Union Territory. By the Goa, Daman and Diu Reorganisation Act, 1987, a separate state Goa and a separate Union territory of Daman and Diu were formed. This change was not deemed to be an amendment of the constitution under article 368.

14. In India, the power to grant citizenship lies with which of the following?

[A] President

[B] Prime Minister

[C] Ministry of Home Affairs

[D] State Governments

Correct Answer: C [Ministry of Home Affairs ]

Notes:

As per Citizenship Act, 1955, the power to grant citizenship lies with Home Ministry in India.

15. Under the Constitution of India, which one of the following is NOT a specific ground on which the state can place restriction on freedom of religion?

[A] Public Order

[B] Social Justice

[C] Morality

[D] Public Health

Correct Answer: B [Social Justice]

Notes:

Religious liberty is subject to public order, morality and health (Article 25).

16. The president of India can summon joint session of the Parliament in case of a deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha during the passage of which of the following?

Ordinary Legislation

Money Bill

Constitution Amendment Bill

Select the correct answer using the codes given below:

[A] Only 1

[B] Only 1 & 2

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [Only 1]

Notes:

Joint sitting is called in the following situation:

1. Bill has been passed by one House and transmitted to the other House and it is rejected by the other House

2. Both houses have finally disagreed as to the amendments to be made in the Bill

3. More than 6 months elapse from the date of the reception of the Bill by the other House without the Bill being passed by it.

Please note that if there is a deadlock between the two houses on a Constitution amendment Bill, there cannot be a joint sitting. In case of Money bills, the rejection of Rajya Sabha is immaterial.

17. Which of the following statements is an incorrect statement about Governor of a state?

[A] Governor can summon or prorogue the state legislature and dissolve the state legislative assembly

[B] He nominates one-sixth of the members of state legislative assembly

[C] He is responsible to set up State Finance Commission and present the report of commission in state legislature

[D] District judges are appointed by the Governor

Correct Answer: B [He nominates one-sixth of the members of state legislative assembly]

Notes:

Second statement is incorrect because the Governor nominates one-sixth of the members of the state legislative council

18. The concept of privy purses and privileges of the Rulers of former Indian States was terminated through:

[A] First Amendment Act

[B] Twenty-sixth Amendment Act

[C] Fifty-second Amendment Act

[D] Ninety-first Amendment Act

 

Correct Answer: B [Twenty-sixth Amendment Act]

Notes:

Article 363-A was inserted in the Constitution (Twenty-sixth Amendment) Act, 1971. This amendment is best known for abolition of Privy Purse.

19. The residuary powers under the Government of India Act, 1935 were given to?

[A] Secretary of the State

[B] Governor General / Viceroy

[C] Central Legislature

[D] British Monarch

Correct Answer: B [Governor General / Viceroy ]

Notes:

The Section 104 of the Government of India Act, 1935 provides that the Governor-General / Viceroy was the sole authority to decide on residual matters and thus residuary powers given were given to the Governor General / Viceroy in the federation established under the Government of India Act, 1935.

20. How many times the word “Secular” appears in our constitution?

[A] 1

[B] 2

[C] 3

[D] 4

Correct Answer: B [2]

Notes:

The term “secular” appears twice in Indian Constitution, first in Preamble and then in Article 25 (a).

 

 

 

 

Post a Comment