MCQ on world Geography I world geography MCQ UPSC - Odisha Job News I Odisha Govt Job Apply -->
Get Free job alerts in your Email Click Here

MCQ on world Geography I world geography MCQ UPSC

Examgkguide.com has collected World Geography short notes in English and on world geography. Which are the most important for competitive exams and which possible MCQ to ask in the exam? This latest GK for the competitive exam is very useful for coming to CGL, Railway NTPC, CHSL, and other state's PSC exams.  Examgkguide.com will provide you every day current affairs and Static GK for all competitive exams. So stay continuous with Examgkguide.com. Let's discuss the latest world geography MCQ which are most possible to ask in the NTPC exam, CGL EXAM 2021, CHSL EXAM 2021, and most important for all other competitive exams.



Indian and world geography MCQ PDF I MCQ on world Geography I world geography MCQ UPSC I world geography I General awareness question I Geography questions in UPSC prelims I SSC Geography I Geography MCQ I geography quiz.

 1.Which of the following European countries is known as the ‘Land of a thousand lakes?

[A] Norway

[B] Sweden

[C] Finland

[D] Estonia


Correct Answer: C [Finland]

Notes:

Finland is called ”the land of a thousand lakes,”. There are more than 187,888 lakes in relation to a country’s size than any other. With a population of about five million, Finland has one lake for every 26 people.


2.Which of the following pertains to the “study of Landforms”?

[A] Geomorphology

[B] Oceanography

[C] Climatology

[D] Marine Geography


Correct Answer: A [Geomorphology]

Notes:

Geomorphology is the scientific study of landforms, their processes, form, and sediments at the surface of the Earth. Geomorphology helps to reconstruct the history of the surface of the earth through a study of its forms, the materials of which it is made up of and the processes that shape it.


3.What is the focal length of a concave lense with a number -5D?

[A] 5 cm

[B] 10 cm

[C] 15 cm

[D] 20 cm


Correct Answer: D [20 cm]

Notes:

The focal length is the distance from the center of the lens to the principal foci (or focal points) of the lens. For a while, diverging lenses always have negative focal lengths. The focal length for the 5D lens in 20cm.


4.Which among the following tides (as they are called) from the surf and winds?

[A] storm tides

[B] Rip tides

[C] Neap tides

[D] Tsunami


Correct Answer: B [Rip tides]

Notes:

Riptides are strong channels of water flowing seaward from near the shore, typically through the surf line. They are again caused by the winds and not related to Tides.


5.The Puna grassland ecoregion is found in which of the following continents?

[A] Asia

[B] Africa

[C] North America

[D] South America


Correct Answer: D [ South America ]

Notes:

Puna grassland ecoregion is found in the central Andes Mountains of South America. The term Puna encompasses diverse ecosystems of the high Central Andes above 3200–3400 m. It is found above the tree line at 3200–3500 m elevation, and below the permanent snow line above 4500–5000 m elevation.


6.Which of the following is the world’s longest estuary?

[A] Orange River Estuary

[B] Great Bay

[C] Gulf of Ob

[D] San Francisco Bay


Correct Answer: C [ Gulf of Ob ]

Notes:

The World’s largest estuary – the Gulf of Ob is located in Northern Russia in the Arctic Ocean at the mouth of the Ob River


7.What is the length of day and night when the rays from the Sun directly (vertically ) fall on the equator?

[A] Day is lengthier than Night

[B] Night is lengthier than Day

[C] Day and Night are equal

[D] None of the above


Correct Answer: C [Day and Night are equal]

Notes:

The length of day and night are equal over the equator. This is because the rays of the sun fall vertically on the equator.


8.Suez Canal joins the Mediterranean Sea with which among the following seas?

[A] Red sea

[B] Dead sea

[C] Caspian sea

[D] White sea


Correct Answer: A [Red sea]

Notes:

Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt. It links the Mediterranean with the Red Sea through the Isthmus of Suez. It was first opened in 1869 after a decade of construction. Strategically and economically it is one of the most important waterways in the world providing the shortest sea link between Asia and Europe. Its opening had provided an alternative route to sea voyage between Europe and India. It had reduced the sea voyage distance between these two regions by about 7,000 kilometers without navigating around Africa


9.Which among the following would be most commonly affected, if the filament of an electric Bulb is not uniform?

[A] Light

[B] Life

[C] Resistance

[D] None of the above


Correct Answer: B [Life]

Notes:

If the filament of the bulb is affected then the life of the bulb is affected. The filament is very important for the bulb to function.


10.Ohm is a unit of measuring _________?

[A] Resistance

[B] Voltage

[C] Current

[D] None of the above


Correct Answer: A [Resistance]

Notes:

The ohm is the SI unit of electrical resistance. The electrical resistance of an object is the measure of its obstruction to the flow of electric current. It mainly depends on the material it is made of, a cross-sectional area of a conductor, length, and temperature. The resistance of a conductor of unit cross-sectional area and unit length is known as Resistivity. The unit of resistivity is ohm-meter.


Post a Comment